Assodem autisme coaching en consultancy
Wacht niet tot u het niet meer ziet zitten...
  • Start
  • Contact
  • boek bestellen
  • Leestips

Vormingen en workshops

  • Praktisch omgaan met autisme
Onze 'POMA' reeks is een interactieve workshopreeks met allerlei tips en handvaten om op een positieve manier om te gaan met mensen met autisme. In 5 avondsessies kan u op en zeer bewuste manier autisme beleven en inzicht krijgen rond hoe het beste te communiceren. Er wordt ingegaan op de vraag waarom vrije tijd invullen zo moeilijk kan zijn voor iemand met een autismespectrumstoornis en hoe u deze persoon daarbij kan helpen en ondersteunen. Verder krijgt u tips aangereikt over hoe u kunt werken rond zelfredzaamheid in het alledaagse leven.
Deze vorming wordt interactief aangepakt zodat er ook ruimte zal zijn voor uw persoonlijke vragen en om als groep ervaringen met elkaar te kunnen delen. We beperken daarom het aantal deelnemers.
Wie zich verwacht aan een saaie theoretische cursusreeks, heeft het goed mis. Deze workshopreeks bestaat vooral uit praktische oefeningen. Het is daarom belangrijk dat u reeds over enige basiskennis van autisme beschikt. Wij raden daarom aan om eerst de glASShelder lezing bij te wonen.

Een blik op het programma:
sessie 1: kennismaking
We doen een rondje wie-is-wie/kennismaking + feedback op glASShelder, vragen, wat wil je zeker geleerd hebben op het einde van het traject…
Een boeiende sessie vol interactie waarin we ook eens een blik werpen op hoe de maatschappij naar mensen met een handicap kijkt door de jaren heen.
sessie 2: autisme beleven
Autiworld*, autisme beleven: elke deelnemer krijgt de kans het eerste level van AutiWorld* te spelen!
sessie 3: autisme en communicatie
Hoe duidelijk communiceren? Men gaat er heel vaak vanuit dat men duidelijk communiceert... Maar is wat je zegt ook altijd echt duidelijk? Wat kan er beter? We gaan aan de slag met een heleboel oefeningen.
sessie 4: autisme en vrije tijd
Waarom is vrije tijd invullen dikwijls zo moeilijk voor iemand met autisme? Hoe kan je kinderen én volwassenen hierbij helpen? Ook hierbij weer veel oefeningen en bespreken van eigen casussen!
sessie 5: autisme en zelfredzaamheid / gedrag aanpassen bij mensen met autisme
Hoe zelfredzaamheid vergroten en gedrag aanpassen: zelfredzaam zijn is een basisbehoefte van iedereen. Hoe kan je mensen met autisme hierin helpen? En wat als bepaald gedrag voor problemen zorgt? Hoe help je iemand met autisme 'een nieuw spoor leggen'...

*Meer info over AutiWorld: http://www.auti-vox3.be/autiworld zie ook: www.facebook.com/autiworld

Uiteraard kan deze workshopreeks ook 'in huis' georganisserd worden. We nemen hier dan drie dagen voor van 9u30 - 16u.
Een voorbeeld van de organisatie kan dan zijn:
Dag 1:
9u30-12u00: glASShelder
12u00-13u00: pauze
13u00 - 16u00: autisme beleven, AutiWorld

Dag 2:
9u30 - 12u00: autisme en communicatie
12u00 - 13u00: pauze
13u00 - 16u00: autisme en zelfredzaamheid / gedrag aanpassen bij mensen met autisme

Dag 3:
9u30 - 12u00: autisme en vrije tijd
12u00 - 13u00: pauze
13u00 - 15u00: een 'u vraagt, wij draaien'-sessie*
15u00 - 16u00: reflectie, evaluatie en afsluiting

* een 'u vraagt, wij draaien'-sessie is een sessie waarbij een onderwerp dat door de deelnemers zelf naar voren gebracht wordt, wordt besproken en/of verder uitgediept. Dit kan een onderwerp van een van de vorige sessies zijn, maar ook een geheel nieuw issue of een thema uit het lezingen aanbod.


  • Werken met het sensorisch profiel
Dit is een tweedelige workshop. Tijdens de eerste avond van deze workshop legt Miriam uit hoe het prikkelverwerkingsproces verloopt, en waarin dit proces verschilt bij mensen met een autismespectrumstoornis. In het tweede deel van de workshop gaan we aan de slag: we maken een sensorisch profiel op en leren hoe we hiermee aan de slag kunnen gaan en mensen met autisme kunnen beschermen en ondersteunen in het omgaan met sensorische over-en/of ondergevoeligheid aan prikkels.
LET OP: deze workshop wordt georganiseerd over 2 avonden. Het is niet mogelijk om slechts voor één van de avonden in te schrijven.

Uiteraard kan deze workshop in het kader van een vorming of studiedag 'in huis' georganiseerd worden op 1 dag (van 10u - 17u).


  • Autisme op reis
Powered by Create your own unique website with customizable templates.