Assodem autisme coaching en consultancy
Wacht niet tot u het niet meer ziet zitten...
  • Start
  • Contact
  • boek bestellen
  • Leestips

Leestips
_____________________________________________________________________________________

(klik op de boekenlinks voor meer info)

Informatieve boeken:
  • ATTWOOD, T., Hulpgids aspergersyndroom, de complete gids, Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 2010, 463p.
Tony Attwood is internationaal de grootste autoriteit op het gebied van het Asperger-syndroom. In deze toegankelijke gids geeft hij inzicht in de stand van zaken op het gebied van deze stoornis in het autistisch spectrum. Alle aspecten van het Asperger-syndroom - bij kinderen en volwassenen - komen aan bod.
Foto
  • ATTWOOD, T., GRANDIN, T., e.a., Meisjes en vrouwen met Asperger, Pica, S.L., 2008,149 p.
Om vrouwen binnen het spectrum een stem en een gezicht te geven, komen er in dit boekje bijna alleen vrouwen aan het woord: deskundigen op het gebied van autisme én vrouwen met Asperger zelf. Zij vertellen over hun goede en slechte ervaringen en geven een openhartig kijkje in hun leven in de hoop daarmee andere meisjes en vrouwen met Asperger te helpen.
  • BOXHOORN, M., Meer rust en minder stress bij autisme – Een praktisch stappenplan voor volwassenen met ASS, Hogfere, Amsterdam, 2015, 175p.
Meer rust en minder stress bij autisme biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zélf kunt doen om beter met stress om te gaan.
  • DE CLERCQ, H., Autisme van binnenuit – Een praktische gids, Houtekiet, Antwerpen, 2005, 367 p.
Aan de hand van talloze concrete anekdotes over haar zoon Thomas en over andere jongeren met autisme die ze kent maakt de auteur deze andere denkstijl op een aangrijpende en soms ontroerende manier duidelijk. Ze beschrijft als het ware autisme van binnen uit, de enige manier om mensen met autisme echt te begrijpen.
  • DE CLERCQ, H., Mama, is dit een mens of een beest?, Houtekiet, Antwerpen, 1999, 120 p.
In dit boek beschrijft zij vooral de ervaringen met haar eigen kind, maar ook voorbeelden uit de literatuur van hoe kinderen met autisme reageren. De auteur laat fraai zien hoe het kind details koppelt aan een voorstelling en de voorstelling niet meer herkent als het betreffende detail ontbreekt. Dit boek leest makkelijk en zou gelezen moeten worden door iedereen die met autistische kinderen te maken heeft. Het geeft echter geen verdere algemene voorlichting over autisme.
  • DE LEEUW, B., Overprikkeling voorkomen - Vaardigheden en technieken voor (jong)volwassenen met autisme (ASS) en/of ADHD, SWP, S.L., 2015, 125 p.
Na een verhelderende theorie over de prikkelverwerking en waarneming bij autisme wordt door middel van tips en oefeningen uitgelegd welke stappen er noodzakelijk zijn voor het voorkomen van overprikkeling.
Foto
  • HOLLIDAY, W., L., Doen alsof je normaal bent, leven met het aspergersyndroom, Uitgeverij Nieuwezijds, Amsterdam, 2009, 191p.
In detail en met humor beschrijft Holliday Willey hoe zij haar jeugd en studiejaren beleefde als een Alice in Wonderland die zich continu moest aanpassen aan nieuwe ervaringen en steeds bezig was te doorgronden wat er om haar heen gebeurde. Daarnaast geeft zij veel praktische informatie over deze stoornis: Hoe leg je een ander uit wat je hebt? Hoe overleef je school en universiteit? Welke banen kun je aan? Hoe organiseer je je privé-leven? Hoe ga je om met je prikkelstoornis? Waar haal je hulp?
  • NOTHBOHM, E. en ZYSK, V., Autisme in de praktijk, 1001 ideeën, tips en strategieën voor ouders en leerkrachten, Pica, Huizen, 2009, 189p.
Voor alledaagse problemen die zich bij deze kinderen voordoen, biedt AUTISME IN DE PRAKTIJK een schat aan geweldige ideeën op verschillende terreinen, zoals sensorische integratie, communicatie en taal, gedrag en sociale omgang. In de vorm van tips, spelletjes, adviezen, activiteiten en strategieën wordt voor veel situaties een werkbare, praktische oplossing gegeven, die direct kan worden ingezet.
  • SIMONE, R., Werken met Asperger – Tips & tools voor mensen met Asperger, collega’s en werkgevers, Hogrefe, Amsterdam, 2012, 160 p.
In 'Werken met Asperger' legt Rudy Simone uit waarom en wanneer het misgaat bij werknemers met Asperger. In korte en overzichtelijke hoofdstukken licht ze veelvoorkomende problemen toe: van zintuiglijke overprikkeling tot miscommunicatie in lichaamstaal en pesten. Meer dan vijftig ervaringsdeskundigen met het syndroom van Asperger geven talloze, pijnlijk herkenbare voorbeelden van sociaal ongemak op de werkvloer.
  • VERMEULEN, P., Brein bedriegt -  Als autisme niet op autisme lijkt, Autisme Centraal en uitgeverij EPO, Berchem., 1999, 127 p.
In dit  boek stelt Peter Vermeulen eerst orde op zaken en rekent af met enkele hardnekkige misverstanden. Autisme zit aan de binnenkant, het zien van autisme aan de buitenkant bij normaal begaafden is niet zo eenvoudig. Ook wordt in dit boek een typische auti-benadering uitgewerkt voor normaal begaafde mensen met autisme: op maat van hun intelligentie én hun autisme, want... brein bedriegt.
  • MYLES, B. en TRAUTMAN, M., Verborgen regels - praktische gids bij het leren van sociale vaardigheden, Uitgeverij Pica, Huizen, 2014, 120 p.
Voor sommige mensen zijn verborgen of ongeschreven regels niet zo voor de hand liggend of vanzelfsprekend. De sociaal-cognitieve leerproblemen waar zij mee kampen komen bijvoorbeeld voort uit het feit dat ze een Autistische Spectrumstoornis, ADHD of het syndroom van Gilles de la Tourette hebben. Speciaal voor deze mensen (kinderen en volwassenen) is dit boek geschreven.
Ouders en verzorgers kunnen met behulp van dit boek hun kinderen leren welke belangrijke regels er gelden in verschillende alledaagse situaties. Maar de uitgebreide voorbeelden zijn ook uitstekend toegankelijk voor tieners en volwassenen die zelf moeite hebben in het sociale verkeer en graag de verborgen regels helder en duidelijk op een rijtje krijgen om ze zo te leren.

Psycho-educatie: bruikbare prentenboeken voor jonge kinderen

  • Ik ben hier – Peter H. Reynolds
Nogal poëtisch van aard.
Jongetje op de speelplaats, zit alleen, andere kinderen spelen samen.
Er vliegt een blad papier tot bij hem en hij vouwt er een vliegtuig van.
Het vliegtuig neemt hem mee in zijn fantasie.
Het strijkt uiteindelijk terug neer op de grond, een meisje raapt het op en brengt het naar de jongen toe.
Ze worden vrienden.
  • De wereld van Luuk – Martine Delfos
Heel bruikbaar en herkenbaar voor kinderen met een normale tot hoge begaafdheid!
Haalt ook de sociale onhandigheid aan.
Ook zeer geschikt om te gebruiken voor ouders, om hun kind beter te begrijpen (kadertjes rechts onder).
  • Stijn is anders – Marleen Vanvuchelen
Vooral voorbeelden van stereotyp gedrag: spiegels likken, autowieltjes ronddraaien,… Vanuit beleving van zusje verteld.
 
Foto
  • Wat je moet weten over autisme – Sarah Lennard-Brown
Informatief jeugdboek.
Vrij volledig en eenvoudig uitgelegd (wat is…, oorzaken, therapieën enz).
Leesbaar vanaf 12 jaar (denk ik).
  • Mijn broertje heeft autisme – Jennifer Moore-Mallinos
Vooral beleving van een broertje.
Autisme zeer summier uitgelegd.
Wel link naar talenten en dat is mooi om op in te pikken.
Foto

  • Zeno alleen? – Inne Van den Bossche
Vooral herkenbaar bij kinderen met normale begaafdheid.
Aandacht voor belang van structuur en duidelijkheid.
Sociale onhandigheid en een leuk vb van een social script op één van de prenten.

Nog andere boeken voor kinderen/jongeren die bruikbaar zijn bij psycho-educatie:

  • Weet jij wat het is om anders te zijn? – Sabin Ellen
Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 7 jaar die een klasgenoot, vriendje, broertje of zusje hebben met een handicap of leerstoornis. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer zo begrip en respect voor kinderen die een beetje anders zijn, waarbij acceptatie van en rekening houden met deze kinderen de belangrijkste doelstellingen zijn.
Foto
  • Ik wil een vriend met rode schoentjes aan – Nauwelaerts Kris
Vandaag is Kaatje jarig. Ze verheugt zich op haar feestje. Ze vraagt zich af of Martijn erbij kan zijn. Martijn is haar bijzondere broer. Hij ziet de wereld anders dan zij en dat zorgt soms voor ongemakkelijke situaties. Martijn heeft autisme.
  • Weet jij wat autisme is? – Sabin Ellen
Dit doe-boek is speciaal geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar die een vriendje of vriendinnetje hebben met een stoornis uit het autistische spectrum. Door middel van toegankelijke lesstof en veel oefeningen wordt uitgelegd wat autisme is, en hoe het is om autisme te hebben. Op een speelse manier krijgt de jonge lezer begrip voor kinderen met autisme en leert zo rekening met hen te houden.
  • Ik en autisme – Zwaan Mirjam
In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over 'hun' autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden.
  • De autisme survivalgids – Luc Descamps & Maaike Devos
In vijftien duidelijke hoofdstukken worden  heel wat praktische tips gegeven.
  • Pubergids autisme – Caroline van der Velde
De puberteit is een goed moment om te leren hoe autisme je functioneren beïnvloedt: om zelfstandig te worden, zul je zelf oplossingen moeten vinden en je eigen stem moeten krijgen. Zo word je minder afhankelijk van je omgeving. En als je zelf weet wanneer je hulp nodig hebt, kun je daarom vragen - dat werkt beter dan je afsluiten.

Omgaan met woede en andere gevoelens:
Boeken
  • Cognitieve gedragstherapie bij autisme : een praktisch behandelprogramma voor volwassenen, Caroline Schuurman, Uitgegeven door Hogrefein 2010
  • Zelfcontrole : een sociaal-cognitief interventieprogramma voor kinderen met agressief en oppositioneel gedrag, Teun Van Manen, Uitgegeven door BohnStafleuVan Loghumin 2001
  • Uit je hoofd, in het leven : een werkboek voor een waardevol leven met mindfulnessen acceptatie en commitment… Steven Hayes en Spencer Smith, Uitgegeven door Nieuwezijdsin 2007
  • Cognitieve gedragstherapie voor dummies, Rob Willsonen RhenaBranch, Uitgegeven door Pearson in 2013

Andere hulpmiddelen

  • Door het lint: www.gemeentemol.be/thema/1557/door-het-lint, Jonas Van Olmen: 0485/13 99 58, jonas.vanolmen@cawdekempen.be
  • Held zonder geweld: www.boomlemma.nl/mens-en-maatschappij/catalogus/held-zonder-geweld-tekstboek-1

Interessante boeken, films en websites over prikkelverwerking en sensorische integratie:

Boeken
  • Prikkels in de groep
Samenwerken aan een sensorisch waardevolle omgeving voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking.
Robert de Hoog, Sandra Stultiens-Houben en Ingrid van der Heijden
Uitgeverij Garant
  • Het autistisch brein Voorbij het spectrum denken.
Temple Grandin en Richard Panek
Uitgeverij Nieuwezijds
  • Het Aspergersyndroom Praktische oplossingen bij problemen met sensorische informatieverwerking.
Brende Myles e.a.
Uitgeverij Pica
  • Gedrag? Oplossingen! Praktische oplossingen voor gedragsproblemen in het passend onderwijs.
Beth Aune e.a. r
Senso – care
  • Waarom ik soms op en neer spring
De eigen stem van een 13 jarige jongen met autisme.
Naoki Higashida
Nieuw Amsterdams Uitgevers
  • Uit de pas
Omgaan met sensorische integratiestoornis bij kinderen.
Carol Stock Kranowitz
Uitgeverij Nieuwezijds
  • Met plezier uit de pas
Activiteiten voor kinderen met sensorische integratiestoornis.
Carol Stock Kranowitz
Uitgeverij Nieuwezijds
  • Kinderen in de syndroommix
Een complete gids voor ouders, docenten en andere professionals.
Martin L. Kutscher
Uitgeverij Nieuwezijds
  • Overprikkeld Praktische strategieën om de wereld van je prikkelgevoelige kind te structureren.
Carolyn Dalgliesh
Uitgeverij Hogrefe
  • Help ik voel zo veel!
Doe-boek voor kinderen.
Carla van Wensen
Uitgeverij SWP

Films

  • Autimatisch DVD61233 beelden over autisme en normale begaafdheid.
Een realisatie van Autisme Centraal
  • Temple Grandin
Film met Claire Danes

Websites


  • http://7zintuigen.nl/
  • http://www.autism.org.uk/sensory

Leesboeken - ontspanning:

  • De andere zoon - Jodi Picoult
Jacob Hunt is een tiener met het syndroom van Asperger die geobsedeerd is door forensisch onderzoek. Dankzij zijn politiescanner verschijnt hij steevast op de plaats van het misdrijf en zegt dan tegen de agenten wat ze moeten doen… en meestal heeft hij gelijk. Wanneer het stadje wordt opgeschrikt door een afschuwelijke moord, wil de politie Jacob enkele vragen stellen. De symptomen van Asperger – wegkijken, zenuwtrekjes en een vlakke stem – wijzen voor de politie op Jacobs schuld. Voor zijn moeder Emma is het de zoveelste bevestiging van het onbegrip waar haar gezin al zo vaak mee is geconfronteerd. Voor zijn broer Theo is het alweer een teken dat er niets normaal is vanwege Jacob. Maar is Jacob schuldig aan moord?
  • Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht - Mark Haddon
Christopher is 15 en heeft het syndroom van Asperger, een vorm van autisme. Hij weet veel van wiskunde maar weinig van mensen. Hij houdt van lijstjes, patronen en de waarheid. Hij houdt niet van de kleuren geel en bruin en wil niet aangeraakt worden. Christopher is in zijn eentje nog nooit verder geweest dan het einde van de straat. Maar waneer blijkt dat de hond van de buurvrouw is vermoord, gaat hij op onderzoek uit. Hij begint aan een indrukwekkende reis die zijn veilige bestaan volledig overhoop gooit.
Powered by Create your own unique website with customizable templates.